✔️ Hurtig og diskret levering ✔️ 100% Sikkert køb ✔️ Kvalitetsgaranti

Alt hvad du behøver at vide om seksuel præstationsangst og erektil dysfunktion

Alt hvad du behøver at vide om seksuel præstationsangst og erektil dysfunktion

Mænd oplever ofte angst i forbindelse med seksuel præstation og rejsningsproblemer (ED). Men på grund af emnets følsomme natur er disse tilstande ofte underdiagnosticerede, underbehandlede og sjældent diskuteret.

Denne artikel vil forklare og differentiere angst omkring seksuel præstation og ED, hvordan hver af dem påvirker mænds seksuelle oplevelser, samt måder at behandle disse seksuelle problemer på.

Hvad er angst i forbindelse med seksuel præstation?

Angst i forbindelse med seksuel præstation opstår, når du oplever stress og bekymring over din kropsbillede samt over at tilfredsstille din partner under intimitet og samleje. Det er ikke fuldstændigt klart, om denne form for angst kun er knyttet til seksuel præstation, eller om det er en form for generel angst, der forværres af intimitet.

Uanset hvad er angst i forbindelse med seksuel præstation en af de mest almindelige seksuelle problemer, der påvirker 9-25% af mændene og op til 16% af kvinderne. Men denne tilstand er ofte overset, og mange mennesker får ikke den nødvendige behandling. En grund kan være, at angst omkring seksuel præstation er meget subjektiv og varierer fra person til person.

Hvad er sammenhængen mellem rejsningsproblemer og angst i forbindelse med seksuel præstation?

Rejsning og seksuel ophidselse er komplekse processer, der involverer en interaktion mellem følelsesmæssige og fysiske faktorer hos mænd. Ændringer på den følelsesmæssige side kan føre til fysiske problemer med ED, og omvendt.

Seksuel angst kan bidrage til ED på forskellige måder. Lad os sige, at nogen er bekymret for, at de ikke vil kunne tilfredsstille deres partner under sex. De kan begynde at føle sig utilstrækkelige og uduelige, og disse følelser af utilstrækkelighed kan forårsage ED.

Tidligere erfaringer spiller en stor rolle i angst omkring seksuel præstation. Mænd, der tidligere har haft selv mindre problemer med erektion eller samleje, kan gruble over disse tidligere negative oplevelser, hvilket får dem til at have negative følelser omkring samleje generelt. Dette nedsætter deres ophidselse, fordi de fortsat bekymrer sig om deres evner.

Årsager til angst relateret til seksuel præstation

Angst omkring seksuel præstation er mere almindelig hos personer med social angst og panikforstyrrelser, så det kan være en del af et bredere angstsyndrom. Men ikke alle med denne form for angst har klinisk angst.

For mange mænd forårsager tidligere negative oplevelser under samleje deres nuværende bekymringer.

For eksempel, hvis en mand tidligere har mistet sin erektion eller haft for tidlig sædafgang, og efterladt sin partner utilfreds, kan dette spøge i hans hoved og føre til de samme problemer igen.

Og hvis en mand ikke er fuldt emotionelt til stede under samleje, fordi han bekymrer sig om andre spørgsmål, er det sandsynligt, at det påvirker hans generelle tilstand under sex.

Årsager til erektil dysfunktion

Angst relateret til seksuel præstation er et almindeligt problem og kan være en hovedårsag til, at nogle mænd oplever erektil dysfunktion. ED involverer dog en kompleks interaktion mellem en mands hjerne, følelser, blodkar, nerver, muskler og hormoner. Forstyrrelser i nogen af disse komponenter kan føre til ED.

Nogle af de mere almindelige årsager til ED inkluderer:

 • Diabetes
 • Hjerte- eller karsygdomme
 • Forhøjet blodtryk
 • Høje kolesterolniveauer
 • Blokerede blodkar (åreforkalkning)
 • Metabolsk syndrom og fedme
 • Neurologiske sygdomme
 • Rygning eller anden tobaksbrug
 • Alkoholisme eller misbrug af andre stoffer
 • Historie med og behandling for prostatakræft
 • Lave testosteronniveauer
 • Tidligere operationer eller skader i bækkenområdet
 • Tidligere skader eller operationer på ryggen
 • Peyronies sygdom
 • Visse receptpligtige mediciner
 • Højere alder

Symptomer på ED

Symptomerne på ED er lette at genkende og inkluderer:

 • Problemer med at opnå erektion
 • Problemer med at opretholde erektion
 • Problemer med at opnå orgasme
 • Nedsat seksuel lyst og interesse

ED og mental sundhed

Problemer med ED kan påvirke en mands selvværd, føre til forholdsproblemer og øge stress. Desværre kan ED og angst i forbindelse med seksuel præstation være en selvforstærkende cyklus, der væsentligt påvirker seksuel tilfredsstillelse.

Hvis en mand tidligere har oplevet seksuelle problemer, der fik ham til at føle sig uduelig eller utilstrækkelig, kan det påvirke hans fremtidige seksuelle oplevelser, og i nogle tilfælde føre til fuldstændig impotens.

Samtidig rapporterer mænd, der tidligere har følt sig utilpas under sex, ofte erektionsproblemer, når de er sammen med en partner, men oplever ikke de samme problemer, når de onanerer.

Overvind ED og angst omkring seksuel præstation

At have en forstående partner er utroligt vigtigt, hvis du oplever ED eller har angst omkring seksuelle præstationer. Desuden kan nogle råd hjælpe med at reducere denne angst og forbedre din seksuelle oplevelse.

Lad være med at fokusere på fortiden

Det er vigtigt at forstå, at lejlighedsvise rejsningsproblemer ikke betyder, at du ikke kan have samleje. Det kan blot indikere, at du var mere stresset på et bestemt tidspunkt, hvilket påvirkede samlejet. Når stressniveauet falder, kan problemet forsvinde helt.

Det er vigtigt at skifte fokus fra hvorfor rejsningsproblemer opstod, til i stedet at fokusere på løsningen. At tale med din partner og reducere pres på dig selv kan hjælpe med at forebygge fremtidig angst forbundet med seksuel præstation.

Vær til stede i øjeblikket

Hvis du ikke er fuldt til stede, fjerner det fra den seksuelle oplevelse for både dig og din partner. At forsøge at være til stede og engageret uden at blive distraheret kan ofte hjælpe par med at have en god tid sammen. Meditation og andre afslapningsteknikker har også vist sig at være gavnlige i denne forbindelse.

Livsstilsændringer

Mænd rapporterer ofte nedsat rejsningsevne, når de gennemgår en stresset periode i deres liv. Uanset om det skyldes arbejde, relationer eller noget tredje, kan stress udløse ED eller forværre eksisterende ED.

Generelt set er højere stressniveauer og generel angst forbundet med nedsat seksuel tilfredshed hos både mænd og kvinder. At tage fat på disse problemer og finde måder at håndtere stress kan ofte forbedre den samlede seksuelle oplevelse.

Rygning, alkohol eller ulovlige stoffer kan også forringe erektioner og den generelle sundhed.

Behandlingsmuligheder for ED

Hvis angst omkring seksuel præstation er årsagen til ED, findes der forskellige behandlingsmetoder, afhængigt af den medicinske historie og problemets alvor.

Mænd med angst omkring seksualitet kan ofte drage fordel af adfærdsterapi og rådgivning. Hvis angst omkring seksuel præstation er et tilbagevendende problem med den samme partner, kan parterapi være en hjælp. I andre tilfælde kan medicin som visse antidepressiva, angstlægemidler og PDE5-hæmmere, såsom sildenafil (Viagra) og tadalafil (Cialis), anvendes.

Der findes også forskellige behandlingsmuligheder for ED, der ikke skyldes angst omkring seksuel præstation.

Livsstilsjusteringer

Rejsningsevnen afspejler en mands generelle sundhed. Jo sundere du er, desto bedre vil dine erektioner være. Livsstilsændringer, som at stoppe med at ryge, tabe sig og spise en sundere kost, er vist at forbedre mænds generelle sundhed og kvaliteten af erektioner.

Orale lægemidler

Orale lægemidler, som øger blodtilførslen til penis ved at slappe af blodkarrene, behandler effektivt ED hos mange mænd. De mest almindelige lægemidler er:

Dosering, varighed og bivirkninger af ED-lægemidler varierer. Generelt tages de 30 minutter til en time før samleje med et glas vand på tom mave, da det forbedrer optagelsen og effektiviteten af medicinen.

Det er vigtigt at huske, at selvom medicinen vil forstærke erektionen og forbedre kvaliteten af den seksuelle oplevelse, vil det blot at tage medicinen ikke fremkalde en erektion. Seksuel stimulering eller forspil er nødvendigt.

ED-medicin virker bedst for dem uden betydelige nerveskader. De bør ikke tages af nogen, der tager nitrater (medicin ofte ordineret til brystsmerter) eller har hjertesygdomme, hjertesvigt eller meget lavt blodtryk.

Penisinjektioner og suppositorier

Ikke alle reagerer på orale ED-mediciner. For disse personer kan penisinjektioner eller rektale suppositorier hjælpe.

Penisinjektioner indeholder forbindelser, der muliggør bedre blodgennemstrømning til penis. Generelt vil en mand injicere en lille mængde medicin i siden af penis 10-15 minutter før samleje.

Intrauretrale suppositorier er små pellets, der indsættes i mandens urinrør for at fremme erektion. De indeholder alprostadil, som forbedrer blodtilførslen til penis. Alprostadil absorberes gennem urinrøret og begynder at virke inden for 10-15 minutter. Bivirkninger inkluderer smerte ved indsættelse, brændende fornemmelse inde i penis og muligvis mindre blødning.

Vakuumapparat

Et vakuumapparat (eller penis pumpe) er et hult rør, der placeres over mandens penis og suger luften ud af røret. Dette skaber et vakuum, der trækker mere blod ind i penisvævet og forbedrer erektionen. Selvom nogle mænd finder dem nyttige, kan penis pumper være besværlige at bruge.

Kirurgi til implantation af penisimplantater

Til patienter med svær ED, som ikke reagerer på andre behandlinger, findes der oppustelige penisproteser (IPP). Denne hydrauliske anordning implanteres inde i penis og erstatter det erektile væv. Den har normalt en lille pumpe, som placeres inde i pungen. Når man klemmer på pumpen, bevæger væsken sig til IPP-cylindrene inde i penis og skaber en erektion. Det er en meget pålidelig metode til behandling af ED, men den involverer kirurgi.


Vi bruger cookies til at give dig en bedre oplevelse. Ved at fortsætte accepterer du brugen af cookies.